Danas u svijetu je više od milijarde uređaja povezano na 4G LTE mrežu, ali kako raste potreba korisnika za bržom i stabilnijom latencijom, mrežni operatori dužni su omogućiti korisnicima ono što žele. Prema procjenama 5G mreža bi trebala biti u punoj snazi do 2020. godine. Navedena mreža bi trebala omogućiti povezivanju oko 100 milijardi uređaja do 2025. godine na internet isto tako i ostale pametne uređaje.

Što se tiče brzine, ona bi trebala biti ispod 10 milisekundi, dok je kod 4G vrijeme odaziva od 20-150 milisekundi, a što je vrijeme latencije manje, uređaji mogu brže i bolje reagirati. Kapacitet i pokrivenost će se povećati s vremenom, a brzina će biti od 100 Mbps do 20 Gbps što je 1.000 puta brže nego kod 4G mreže.

Infrastruktura je veliki problem za teleoperatere iako 5G mreža donosi puno benefita, a iza toga mora stajati kvalitetnija i proširenija infrastruktura. Naime, 5G mreža će morati biti postavljena na više mjesta nego 4G, što bi moglo narušiti izgled parkova, ali operateri su se dosjetili kamuflaže kako ne bi primijetili te ružne stupove. Prelazak na 5G mrežu će biti skup, a primjerice u Velikoj Britaniji mobilni operateri 2018. godine potrošili su 1,1 milijardu funti samo za licence radio frekvencije i kako bi nadogradili svoju mrežu, prije nego su uopće počeli zarađivati od iste te je vrlo vjerovatno da će se 5G plaćati korisnicima kako bi operateri mogli vratiti investicije i zaraditi na istoj.

Hrvatski Telekom već je počeo s prvim pripremama za implementaciju u Istri i Zagrebu, a kako navode do kraja 2019. godine cijela bi Hrvatska i svi odašiljači HT-a trebali biti spremni za 5G, a vrhunac oko 2025. godine.

Utorak 11th lipanj By

Ostavite Vaš odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljena.