Ne znate što bi sa starim smartphone uređajem koji je još i ispravan? Napravite uslugu svijetu i ne bacajte ga olako, ima nekoliko korisnih načina kako ga iskoristiti ukoliko ga ne namjeravate prodati.

1. Smartphone kao alarm

Ukoliko Vaš stari smartphone nema dovoljno RAM-a da izdrži povremeno igranje, mogli bi ga koristiti za sat ili alarm. Skinite s Play Store-a neku dobru aplikaciju i dodatak za držanje mobitela. Ne zaboravite koristiti “Daydream” mod u display opcijama gdje možete transformirati Vaš uređaj u digitalni okvir ili spiker vijesti.

2. Stari smartphone, nova Google-ova kućica

Ovaj pothvat zahtijeva malo više truda. Imate mogućnost da pretvorite Vaš stari smartphone u “Google Home”, jedino što je potrebno da smartphone ne bude baš toliko stari nego da može izvršavati zadatke, minimalni zahtjev je taj da smartphone može razumijeti “OK Google” naredbe koje baš i ne rade na svakom uređaju. To nije sve, trebate i zvučnik koji možete povezati putem kabla ili Bluetooth-a.

“Google Home” postavke na starome smartphoneu: Prvo, uvjerite se da je Google detekcija radi. Pogledajte u Google opcije: Opcije> Google> Traži> Glas. Možete nakon toga aktivirati “Google Assistant” ukoliko nije dostupno, Vaš smartphone ne može se koristiti kao “Google Home”.

Naposlijetku, smartphone bi trebao biti trajno spojen na punjač isto kako i na zvučnik. Samo spojite kablove i sve je spremno za rad.

 

3. Promijenite Vaš stari fiksni telefon

Još plaćate fiksni telefon koji samo skuplja prašinu u kući već godinama. Samo prenesite broj na njegov račun i na Vaš Google Voice račun te onda instalirajte Google Hangouts na stari smartphone. Nakon toga možete koristiti smartphone kod kuće bez da plaćate lipe za glasovne pozive i poruke, a još uvijek imate fiksni broj.

 

4. Smartphone kao nadzorna kamera

Stari smartphonei kao nadzorna kamera su odlična ideja, neki čak i imaju bolje kamere nego prave nadzorne kamere, u manje od 10 minuta možete instalirati besplatnu IP Webcam aplikaciju za Android te odmah početi prijenos videa uživo preko Vašeg smartphonea.

Prijenos je vidljiv s Vašeg računala, preglednika ili nekog video playera preko Vaše lokalne WIFI mreže ili ima opcija gdje možete preko clouda prenositi uživo i vidjeti kameru od kuda god želite. No iako je besplatno, košta par kuna da spremite video.

 

5. Stari smartphone kao “baby monitor”

“Baby” monitori su idealni za roditelje koji očekuju pridošlicu u obitelj ili već imaju bebu.  Problem je što su “baby” monitori skupi i neki uređaji se kreću od 300 do 700 kuna, pa bi bilo jeftinije naravno koristiti stari smartphone. Aplikaciju možete skinuti na Play Store-u “Baby Monitor 3G” ili “Baby Monitor 3G (Trial)”.

 

6. Koristite ga kao MP3

MP3 format je najvažniji format kako bi glazba radila na Vašem uređaju. Ukoliko Vaš smartphone nudi vrhunski audio izlaz, možete ga koristiti kao MP3 te možete postaviti račun za “stream” kao Spotify ili Deezer. Android ima širok spektar glazbenih aplikacija koje se čak mogu povezati i sa iTunes.

7. Smartphone u ulozi servera

Želite pristup važnim datotekama dok ste i u pokretu, a nemate povjerenja u usluge kao što su Dropbox, Google Drive itd. Možete koristiti Vaš stari smartphone kao server, bez obzira je li email, FTP, Dynamic DNS ili DLNA – u nastavku nekoliko aplikacija koje Vam mogu pomoći:

 

8. USB modem ili Wi-Fi hotspot

Često putujete i želite da Vaš uređaj ima pristup internetu? Imate SIM karticu sa dovoljno podataka? Ne trošite bateriju na svom primarnom uređaju tako što ćete uključiti “Hotspot”, neka stari smartphone bude taj koji će podijeliti internet. Wi-Fi hotspot možete uključiti u postavkama “System” pod Wi-Fi mreže, odaberite sigurnu lozinku i krenite u internet avanture.

9. Koristite smartphone kao daljinski upravljač

Svi znamo da se pametni telefoni mogu koristiti kao daljinski upravljači, ali koliko nas zapravo koristi naš trenutni telefon kao daljinski upravljač? Vrlo malo, očekivao bih. No ako imate stari telefon koji ne morate svugdje ponijeti sa sobom, možete ga koristiti kao trajni daljinski upravljač tako što ćete ga ostaviti blizu televizora u svojoj kući.

Možete ga koristiti za kontrolu iTunes ili cijelog računala. Imamo lijepu aplikaciju za kontrolu DVD-a ispod i još jedan daljinski upravljač za Kodi / XBMC. Tu nema manjka velikih aplikacija za daljinsko upravljanje pa pogledajte okolinu dnevne sobe da biste utvrdili koji su vaši zahtjevi, a zatim kliknite na Play Store.

 

Imate i Vi neke prijedloge kako iskoristiti stari smartphone? Javite nam! 🙂

Utorak 2nd srpanj By

Ostavite Vaš odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljena.